SOMOS SUR en een niet konventioneel verslag - APRIL 2012

foto informeSS2012 1Somos Sur  staat voor nieuwe uitdagingen, na al meer dan 6 jaar het beste van zich te hebben  gegeven  om het “veranderingsproces”  in Bolivia te ondersteunen door het verschaffen van informatie en het aanzetten van vormingsprocessen.

Niet makkelijk; toch is dat de uitdaging  van ons werk.

Hierbij gaat een verslagje waarin we  proberen een beeld te geven van onze aktiviteiten en nieuwe dromen; een niet konventioneel dokument, dat we verschuldigd zijn  aan onze "Friends of Somos Sur". (april 2012)

Dit artikeltje is geschreven door Maria Lohman,  als oprichtster van Somos Sur, na 34 jaar lang in Bolivia in onderwijs en dokumentatieprojekten te hebben gewerkt.ONZE RUIMTE

In dit deel wil ik duidelijk  maken wat Somos Sur momenteel in logistiek en personeel heeft opgebouwd:

6 jaar  bestaan we nu; tóch is Somos Sur is nog steeds kleinschalig.  Er wordt wel eens wordt gezegd dat we zeker een "transnational" zijn omdat we in veel scenarios verschijnen

Momenteel werken we met twee kommunikatie medewerkers - Abigail en Vladimir-  en onze technische steun Asterio, die vanuit zijn werk al onze computerproblemen oplost. Dan helpen permanent een aantal personen  vrijwillig mee, al naar gelang de thema´s, beschikbaarheid en interesse. Ook mijn argentijns maatje -Miguel- deelt in veel aktiviteiten mee, vnl. onderzoek, radio en lezingen.

foto informeSS2012 3Het kantoortje funktioneert op de tweede verdieping en is zodanig ingericht dat -in een ruimte van  een totaal van  6 bij 3 meter- er op 4 computers gewerkt kan worden (met 2 printers), er 15 Cds tegelijk gebrand kunnen worden, een fotokopieraparaat, 2 datadisplays, een videokamara,  een tv en een videobrander, 2 geluidboxen, een ruimte voor de videoteek met 314  DVDs, een biblioteek met 450 boeken, een boekenwinkeltje met al ons materiaal voor de verkoop, een uittrekbaar stoel-bed (als het allemaal te veel wordt hier in de "Sur"),  daarbij een piepklein keukentje dat een lekkere kop koffie verzekert, een toiletje en een grote stoel waar het hondje -Trippie- vaak in zit (die "werkt" mee om alles ook wat gezellig te houden).

Daarbuiten hebben we een tuintje waar de bijeenkomsten gehouden worden (als het niet regent); zo onder de vijgenboom en druivenstruik.

foto informeSS2012 4.foto informeSS2012 5.

En dan heb ik mijn eigen plekje "beneden" waar  dagelijks van alles gebeurt.

Op de deur hangt ons bordje "Somos Sur"... met een speciale bel om de mensen "boven" te attenderen. Verder zijn  een fiets en een jeep onderdeel van ons werk. Daarbij heeft ieder nu ook een internetaansluiting en een computer thuis, zodat er in een eigen  ritme gewerkt kan worden. Vaak kommuniceren we met elkaar om 11 uur s’avonds via de skype.

Natuurlijk zijn er dagen van rust, film, muziek en kultuur, waar ieder zich persoonlijk in vindt.

Ik heb deze beschrijving nooit zo gegeven; toch is dit speciale kantoortje van Somos Sur een ruimte geworden waar veel mensen graag vertoeven; een soort paradijsje, anti-burokratie, waar ieder zijn plaats weet, ook zijn schoonmaakbeurt heeft, waar de uren aangepast worden aan de mensen en  iedere maandag gekookt wordt door een van ons (een soort middageten-reunie), met een schoolbord naast ons om de internationale en nationale politiek te bespreken (de kontekst waarin we werken) en de maand en week plannen evalueren.

Een keer per week steken we de hoofden bij elkaar om aan "interne vorming" te doen. Hoe zitten we momenteel in elkaar en waar gaat het allemaal om; we nemen zo 2 uur  voor tema´s als:  onze persoonlijke geschiedenis, onze speciale momenten van het leven, lijden en hoe ermee omgaan, ons lichaam, voedsel, onze vrijheid, relatie, sekualiteit, jong-oud zijn, familie, geld, patriarchisme, leiderschap, korruptie... het komt allemaal ter sprake; en daar drijven we op; lezen erover, stimuleren elkaar, lachen en ook delen we een traantje.  

Het is echt een ruimte waar ik altijd van droomde: kombinatie van werk-leven, inspiratie en passie.

Een "organisatie" die voortkomt uit de praktijk, en waar de "rechtspersoonlijkheid" en  struktuur alleen maar een officiele funktie hebben  wegens  een noodzakelijke burokratische eis.

Er bestaat  een bestuur met 4 personen: mijn persoon, een van de deelnemers uit het huidige team (wisselend) en 2 personen van buiten af;  mensen  waarin  vertrouwen bestaat.  Zij worden vnl. op de hoogte  gehouden van ons wel en wee, denken mee  in grote beslissingen, zijn verantwoordelijk voor de "goederen" als er met mij iets gebeurt   en (een van hen) deelt een handtekening in de bank  met mij, om zodoende de financiën  transparant te houden.

Aktiviteiten en plannetjes

Radioprogramma’s

 foto informeSS2012 6.Iedere week, twee uur lang een nonstop praatprogramma met nieuws en kommentaar van de week (zondags van 8 tot 10 boliviaanse tijd kunt U hier het programma beluisteren). Het is  mijn wekelijkse bijdrage aan voorbereiding, interviews maken en muziek aanpassen, zodat het programma een eigen ziel heeft, waarbij ik persoonlijk de knoppen bedien en waarbij ook de jongeren langzamerhand een eigen plaatsje hebben, of me vervangen als ik er eens niet ben. Het is een programma waar de mensen op wachten, bellen en meedenken-klagen-en stralen; er zijn al 316 programma´s de lucht ingegaan, en voor wie niet life het programa kan beluisteren, maken we wekelijks een selektie uit de belabgrijkste tema´s; die kun je HIER beluisteren.

De uitdaging is de uitzending in het hele land mogelijk te maken. 

Forums

foto informeSS2012 7.

 

Na meer dan 200 wekelijkse  en  20 maandelijkse forums , zijn we eind 2011  verandert van metodologie.

We zijn gestart  met een maandelijks forum “BAJO LA LUPA” (Onder de Loep), gedeeld met 3 andere instituten die dicht bij ons denken en doen staan.

Nu meer tijd voor organisatie, vorming en forums op aanvraag van organisaties en groepen. Bijna iedere week is er wel een aanvraag. We vragen betaling naar mogelijkheid.

Publikaties

foto informeSS2012 8.Er liggen zo´n 25 publikaties op de tafel. Edukatieve boekjes, CDs met videos en databases over specifieke tema´s, zakboekjes, documenten...Zie op onze pagina alle publikaties.


Die worden verkocht, waarin we proberen inkomsten en uitgaven kiet de houden (w.b. materiele onkosten).

Het plan is ieder jaar 4 edukatieve pakketen te produceren over aktuele tema´s. (Wilde Ganzen heeft bij kunnen dragen aan de aanschaf van apparatuur).


Vrouwenprojekt

foto informeSS2012 9.Liep af in december 2010 met 20 vrouwen van 4 van de arme buurten  van Cochabamba. Zij werden gevormd, met daarbij toegang tot  middelen om kommunikatie te stimuleren (komputer, datadisplay, fototoestel, digitale bandrecorder, etc..).

Een projekt uitgevoerd met financiële steun van de spaanse organizatie Ospaaal, waar we momenteel een sporadische begeleiding aangeven, daar waar we gevraagd worden.

We maakten een speciaal verslag van het projekt dat U hier van vinden.


Edukatief Portaal: www.somossur.net

Een vernieuwde website maakt mogelijk op vershillende manieren informatie te verschaffen, kombinerend de teksten met onze radioprogramma´s, videos en fotos.Momenteel  staan op de 19de plaats in de statistieken van Cochabamba.. en we hopen steeds meer een (digitale)  referentie te betekenen voor jong en oud- die meer wil weten van de problemen van Bolivia en de wereld, en waar we wekelijks radioclips opzetten om zodoende mogelijk te maken dat vele andere radios onze informatie kunnen verspreiden.  

Aan de inhoud (tema´s van Bolivia en wereldproblemen) werken verschillende onderzoekers-vrijwilligers mee, terwijl ons teampje de opzet/foto´s en didaktische weergave bewerkt. Deze aktiviteit willen we hoe dan ook voortzetten, uitbreiden en verbeteren. Meer dan ooit is goede informatie  noodzakelijk.

Ook geven we hier aandacht aan kampanjes rond konkrete tema´s, zoals klimaatverandering, H1N1, afval, etc .

Sociale  kampanjes 2010-2011

•    KLIMAATVERANDERING


We ondersteunden een nationale aktiviteit  om het tema van klimaatverandering -vnl. met gevolgen voor het ZUIDEN- duidelijk te maken. We publiceerden boekjes en CDs met videos en kritische informatie rond de achtergronden van dit tema.   

  • H1N1

 foto informeSS2012 12Wij koordineerden met artsen en specialisten rond de wereldwijde “pandemie” van de “mexicaanse” Griep A/H1N1. Met fórums, radioprogramma´s, internet en boekjes legden we de fraude uit die achter deze gigantische farmaceutische bussines zit.

Wij klaagden de nationale en internationale politiek aan (tot op de dag van vandaag) en werkten er aan mee om de nationale kampanjes stil te leggen.

 

 

 

•    HONDURAS

foto informeSS2012 11.Onze tekst  “Más allá del Golpe en Honduras-2010” (Achter de staatsgreep in Honduras) circuleerde digital (internet) en fisiek in Bolivia en Middenamérica.


We verspreidden informatie, produceerden radioprogramma´s,  projekteerden films en ondersteunden informatiekampanjes. We werkten eraan mee om het debat te openen rond de militarizeringspolitiek in Latijns Amerika.

Zie ons specifiek dossier op de webpage.

 

 

  • “TIPNIS”

carretera serpienteSomos Sur steunt vanaf augustos 2011  de kampanje van verschillende indiaanse groepen van de Amazone die rechtvaardigheid eisen rond een weg in het Nationale Park “Isiboro Sécure”. Zie de aanbieding van een edukatief informatiepakketje, (CD en DVD) waar alle achtergrondinformatie tot op heden in geordend staan.

Daarbuiten was ik persoonlijk op de plaats waar het geweld plaats vond de 25ste  september 2011, waar we dag en nacht humanitaire steun hebben gegeven. Zie ook het volledige dossier HIER. Communikatie: “Ethisch investeren in Herbebossing

foto informeSS2012 14

 

 

 

Somos Sur werkt verschillende kommunikatieopdrachten uit voor het project “ArBolivia”, een fantastisch bosbouwprojekt met meer dan 1000 kleine amazoneboeren  in Bolivia met steun van etische investeerders in het Noorden.

Kursussen, afiches, videos, moeilijke brieven... het valt er allemaal onder, en we doen het met enorm plezier.

We willen er de komende 2 jaar meer tijd aan besteden, omdat we erin geloven.

 
Vorming van jongeren: “Escuela para la Vida”

 “School voor het leven”. Een kreatief  "jongeren-volwassenonderwijs" gericht op jongeren uit de meest arme wijken van Cochabamba  om hen te stimuleren “van ALLES een BEETJE” meer te weten en niet alleen maar “van een BEETJE..ALLES”, via het aanbieden van instrumenten (op tecnisch en persoonlijk nivo) die hen tot menswaardige beslissingen aanzet. Het gaat om  tema´s die op scholen en universiteiten bijna nooit worden aangedragen. Deze ervaring van meer dan een jaar maakt dat we nu een soort "volkshogeschool op willen zetten, waar permanente kursussen gegeven zullen worden rond integrale politiek-ekonomische vroming, interne en tecnische vorming (Plan 2013-2015)

Studenten van “Noord” en “Zuid”

Studenten, net-afgestudeerden, jonge mensen van het Noorden komen permanent bij Somos Sur op bezoek.  Zij zoeken ons op via referenties of via Internet; altijd klaar om mee te werken. Het afgelopen jaar waren het 9 jonge mensen die hier een paar maanden praktijk opdeden.


Al deze jongeren kwamen naar Bolivia met de illusie om van de nieuwe sociaal-politieke processen te leren. Zij droegen bij en namen veel nieuwe ideeen en emoties mee; ieder op eigen manier. Zij dragen nu  hun steentje bij -  waar ook ter wereld – aan een betere wereld en  Somos Sur heeft daar een deeltje aan bijgedragen.

Dat is het voor zover; voor meer informatie kunt u mij bereiken op het volgende adres

Lieve groeten en een warme omhelzing vanuit Bolivia-Cochabamba.

maria_abril_2009_pequea

 

Maria Lohman

Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Cel. 591 71765036 - Telf. 591 4 4247558

Cochabamba - Bolivia